In het kader van de lange leerlijn Acute geneeskunde wordt er wekelijks op dinsdagmiddag  van 17.00-18.00h onderwijs aangeboden in Rg-524. Er is alternerend echografie (even weken) en ABCDE-onderwijs (oneven weken) voor alle AIOS en ANIOS interne (inclusief hematologie en oncologie). De opleidingssecretaresse maakt hiervoor een rooster.  Het is verplicht om beide soorten onderwijs 1x per jaar te volgen.

Echografie

In groepjes van 4 A(N)IOS wordt echografie geoefend op elkaar. Er zijn 2 echo-apparaten beschikbaar om je vaardigheden te oefenen. Hierbij wordt gekeken naar

  1. FAST (vrij vocht intra-abdominaal)
  2. Vena cava inferior en vullingstoestand beoordelen
  3. Longechografie, indien de tijd dit toelaat

De training focust vooral op praktische vaardigheden, dus de theoretische voorbereiding zal tevoren moeten plaatsvinden.

Voorbereiding:

Echografie voor de internist – Algemene principes

Echografie voor de internist – FAST

Echografie voor de internist – VCI

standard planes ultrasonography

handleiding echografie

Deze documenten zijn ook te vinden op de v-schijf (arts-assistenten/onderwijs/dinsdagmiddagonderwijs).

ABCDE

Bij deze ABCDE-advanced training, specifiek gericht op de interne geneeskunde worden 1-2 scenario’s gespeeld met een simulatiepop. Hierbij oefenen we de opvang van een acuut zieke patiënt, of van een opgenomen patiënt die gaandeweg verslechtert. Dit betreft een andere training dan de ziekenhuis-brede 1-daagse training Vitaal bedreigde patiënt en dan de ALS/BLS training. Met deze training wordt je ABCDE-kennis weer opgefrist en krijg je handvatten om in acute situaties zo goed mogelijke zorg te leveren.

Voorbereiding:

ABCDE Samenvatting

Dit document is ook te vinden op de v-schijf (arts-assistenten/onderwijs/dinsdagmiddagonderwijs).